ZRUS prijali za člena Svetového kongresu Ukrajincov

22.08.2005 Prešov

Prešov 22. augusta (TASR) - Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) jednomyseľne prijali za člena Svetového kongresu Ukrajincov (SKU) na zasadnutí jeho Rady...
Prešov 22. augusta (TASR) - Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) jednomyseľne prijali za člena Svetového kongresu Ukrajincov (SKU) na zasadnutí jeho Rady riaditeľov 17. a 18. augusta v ukrajinskom Charkove. Pre TASR to dnes potvrdil podpredseda Ústrednej rady (ÚR) a jej tajomník Pavol Bogdan. Na rokovaní vo východoukrajinskom meste bol prítomný predseda ÚR ZRUS so sídlom v Prešove Ivan Laba.

ZRUS podal žiadosť o prijatie do SKU v rámci plnenia uznesení svojho 4. zjazdu, ktorý sa konal v závere roka 2004.
Bezproblémové prijatie tejto proukrajinsky orientovanej národnostnej organizácie v SR naznačil počas svojho pobytu na východnom Slovensku v druhej dekáde augusta prezident SKU Askold Lozynskyj z New Yorku. Rada riaditeľov totiž nemala žiaden protest proti členstvu ZRUS od vyše sto organizácií združených v SKU a pôsobiacich medzi Ukrajincami za hranicami Ukrajiny v 29 krajinách.
Predstavitelia ZRUS očakávajú, že členstvo organizácie v SKU ich morálne podporí a zároveň prinesie aj ekonomickú pomoc pre rozvoj národnostného života. Navyše pri SKU pracuje komisia pre ľudské a občianske práva, ktorá veľmi pozorne sleduje či nie je diskriminačný prístup k ukrajinskej menšine v tej krajine, kde má SKU svoje členskú organizáciu.
 

Vyberte región